Ca sa ne dam seama unde sunt acum HTC si Motorola

9 01 2013

Citind aceasta postare, veti afla ca:

  • HTC face venituri in toata lumea, in trei luni, cat operatorii telecom din Romania in sase, iar Motorola doar cu putin mai mult;
  • Petrom strange in trei luni venituri egale cu HTC, dar scoate un profit de opt ori mai mare.

Tin minte ca, in jurnalism, ar trebui sa ii dai cititorului si un ordin de marime, un element de comparatie care ii este cunoscut si il ajuta sa dimensioneze mai usor lucrurile, raportandu-le la un reper familiar.

Asadar:

Motorola a raportat, in al treilea trimestru din 2012, venituri de 2,58 miliarde dolari (1,97 miliarde euro). Pierderi operationale: 527 milioane dolari (403,6 milioane euro). Nu comparam cu trimestrul anterior si nici cu aceeasi perioada a anului trecut. Vom compara doar aceasta imagine statica, cu ceva familiar.

HTC a anuntat, de aceasta data in ultimul trimestru din 2012, venituri de 2,1 miliarde dolari (1,6 miliarde euro). Profit net: 34,4 milioane dolari (26,3 milioane euro).

Atat Motorola cat si HTC livreaza, in teorie, telefoane, tablete si alte echipamente de comunicatii catre marea majoritate a operatorilor telecom din intreaga lume.

Revenim pe plaiurile noastre.

Doar ce am vazut cat fac cele doua companii, intr-un trimestru. “Piaţa telecomunicaţiilor a crescut cu 3,5% în primele şase luni, la 7,48 miliarde de lei (1,64 miliarde de euro), pe fondul avansului veniturilor din servicii de acces la internet, de telefonie mobilă şi de retransmisie a programelor audiovizuale către utilizatorii finali, a anunţat ANCOM”, potrivit unui articol din ZF.

Iata ca HTC face intr-un trimestru, global, in linii mari cam cat fac operatorii telecom doar in Romania, intr-un semestru. Motorola sta cu… 23% mai bine. Este o comparatie care spune multe despre cei doi producatori. Comparam mere cu pere ca perioada, dar luam doar ordinul de marime dat de cifra.

Tot nu este suficient de concludent? Mai adaugam un element familiar in ecuatie. “OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, a raportat în trimestrul al treilea un profit net de 864 mil. lei (191 mil. euro), cu 27% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, deşi vânzările au crescut cu 17%, la aproape 7 mld. lei (1,55 miliarde euro), datorită creşterii preţurilor de vânzare ale carburanţilor”, spune acelasi ZF.

Concluzionand, putem pune un frumos si clar egal intre HTC si Petrom, intr-o perioada similara, de trei luni, la nivel de venituri. Doar la venituri, pentru ca este o diferenta consistenta la profitabilitate, unde Petrom scoate de opt ori mai mult decat HTC, iar Motorola este in continuare pe rosu.

Parca ne uitam altfel acum la un telefon HTC sau o Motorola, nu?

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: