Pentru jurnalisti: the rabbit of doubt

3 04 2012

Pe la inceputurile mele in presa, am plecat cateva zile la un training Reuters. In una din zilele de curs, un domn altfel foarte sobru, care ne tinea marea parte a training-ului, umbla cu un iepure de plus in geanta. De ce? Pentru o demonstratie vizuala cat se poate de eficienta.

La verificarea surselor si prezentarea cu acuratete a unei stiri, dupa ce a terminat toate elementele teoretice, a tacut cateva momente, a bagat mana in geanta, a tras iepurele afara, de urechi, si a zis cam asa:

Once the rabbit of doubt pops its ugly head out of the box, you no longer have a story. Always double, triple and quadruple-check when in doubt.

Morala este extrem de simpla. Verifica stirea. Verifica informatiile, citatele, pozitiile, numele, cifrele si orice lucru de care nu esti 100% sigur intr-un material. Sunt total de acord. Degeaba muncesti la un material, daca o dai in bara, fie si la niste detalii pe care le consideri minore. Eroarea, de orice natura, sta intre o relatare corecta si un act ratat.

Esti la o conferinta si nu ai auzit ceva bine? Vorbeste un strain si nu ai inteles daca a spus 15 sau 50? Opreste-l dupa si intreaba-l. Nu este nicio rusine. Rusinea vine cand, din jena sau comoditate, mergi la risc si publici ceva despre care nici tu, autorul, nu esti sigur. Primesti un comunicat si ceva nu iti suna cum ar trebui? Din nou, pune mana pe telefon si suna. Intreaba din nou. Asigura-te ca informatia este confirmata.

Nu e greu.

Spor!

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: