Necunoscutii de pe locul 2

10 10 2011

Tindem sa ne concentram atentia intotdeauna asupra numarului unu. Primul dintr-o competitie. Primul om din stat. Primul om dintr-o companie. Am inceput materialul asta inainte de moartea lui Jobs si l-am continuat printre picaturi, iar la momentul respectiv il aveam in cap doar pe Tim Cook, daca m-ar fi intrebat cineva sa spun rapid un al doilea om ca influenta intr-o companie. Apple nici macar nu intra in discutia de mai jos.

Asadar, ce ziceti, totusi, de numarul doi? Hai sa trecem putin printr-o lista de oameni gratulati cu apelativul ‘al doilea om din companie’. Mai mult sau mai putin necunoscuti pentru noi, dar mici semi-zei in lumea afacerilor, iata lista ‘secunzilor’ din primele zece companii din lume, ca venituri, din Fortune Magazine Global 500. Vom vorbi de al doilea om din fiecare companie, pe linie executiva, scotand din calcul consiliile de administratie.

1. Wal-Mart Stores. Eduardo Castro-Wright este Executive VP, President & CEO al Wal-Mart Stores Division, linie de operatiuni ce aduce grosul veniturilor Wal-Mart. Ii raporteaza direct lui Michael Duke, President & CEO Wal-Mart Stores, pe linie organizationala. In teorie mai este si Rob Walton deasupra lor, dar vorbim de Consiliul Director si facem o oarecare separatie. Omul nostru s-a nascut in Ecuador si mai are nu mai putin de sapte frati acasa. Este casatorit cu Fabiola de Castro, cu care are deja trei fete. Probabil si-a dorit mult si un baiat, dar nu a avut noroc, la capitolul asta. O idee interesanta apare intr-un interviu acordat anii trecuti in NY Times: “you can accomplish almost anything in life if you do not care who takes credit for it”.

Salariu anual: 1,035 milioane de dolari. Dar asta nu e nimic, pe langa bonusuri.

2. Royal Dutch Shell. Malcolm Brinded este Executive Director, Exploration and Production, adica linia cu banii. Raporteaza CEO-ului Jeroen van der Veer. Brinded s-a nascut in 1953, a absolvit Cambridge in 1974 si de atunci a intrat in randurile Shell. Este casatorit cu Carola Brinded si, spre deosebire de Castro-Wright, are trei baieti. El probabil si-a dorit mult si o fata, dar nu a avut noroc. Un articol care nu il pune in cea mai favorabila lumina avem aici, dar nu ajungi la nivelul asta fara niste scheleti in dulap si un pic de ura, mai mult sau mai putin justificata.

Salariu anual:  1,175 milioane euro, deci mai mult decat Castro-Wright, dar pierde la partea de bonusuri.

3. Exxon Mobil. Mark W. Albers este Senior VP, intr-o organigrama in care este pe acelasi nivel cu Michael J. Dolan si Andrew P. Swiger. Toti ii raporteaza lui Rex W. Tillerson. Albers s-a nascut in Calgary, Alberta, Canada si a crescut in Texas. Aveti aici un grafic extrem de simplu care va arata intr-o imagine traseul, educatia si legaturile de business sau politice directe ale lui Mark Albers. Face parte din companie inca din 1979, cand multi dintre noi nu eram nici macar aproape de a intra in planul de productie. Si-a mutat biroul, de-a lungul carierei, in Texas, New Jersey si Australia. Nu este nevoie sa mentionez prin cate scandaluri a trecut de-a lungul timpului cu Exxon. Povesti care sunt deja in manualele de business.

Salariu anual: Nu am gasit ceva comncret, insa in 2008, un second exec level la Exxon avea un salariu bugetat de 935.000 dolari. Fara a include bonusurile.

4. BP. Robert (Bob) Fryar are rolul de Executive Vice President, E&P Production. Mai repede decat ati putea spune ‘oil spill’, tineti cont ca Bob Fryar este in BP, mai exact BP Trinidad, din 2003 si a supravietuit in structura organizatorica recentei schimbari de CEO, in urma unor evenimente pe cat de cunoscute, pe atat de problematice pentru mediu. Mai multe despre pozitia lui de atunci a scris si CNN. Fryar, 47 de ani, si-a inceput cariera in petrol si gaze in 1985, la Amoco.

Salariu anual: BP avea bugetat, potrivit raportului financiar pentru 2010, un fond de salarii de 25 de milioane de dolari pentru directori si senior manageri. Potrivit paginii oficiale, BP are 25 de directori si senior manageri. Din nou, in calcul nu intra si bonusurile.

5. Sinopec Group. Zhang Jianhua este Director, Senior VP. Nu stiu foarte multe despre Sinopec, in afara de faptul ca este un colos chinez in business-ul cu petrol si gaze si l-am luat pe Zhang Jianhua ca fiind primul de sub linia de membri in Board. Oficialul are 46 de ani si ocupa diverse pozitii directorale in companie din 1999. A absolvit East China Chemical Institute in iulie 1986.

Salariu anual: Echivalentul a 105.300 euro in 2010 (conversie la cursul actual, avem cateva diferente intre prezent si momentul raportarii), iar alte bonusuri se pare ca nu a castigat.

6. China National PetroleumZhou Jiping este VP al companiei si Director General Adjunct si are aproape 40 (!) de ani de experienta in industria petrochimica. Are un Master in structuri marine geologice, acordat de South China Sea Institute of Oceanology, parte a Chinese Academy of Sciences. Dupa cum vedeti, in acest colt de lume informatiile personale sunt mai greu accesibile, cel putin la o cautare superficiala. In alta ordine de idei, aveti aici o evolutie interesanta a companiei in Fortune Global 500 pe ultimii ani, care arata intr-un fel si ce a devenit China pentru economia mondiala.

Salariul anual: Echivalentul a 102.500 euro (aceleasi conditii de conversie ca si in cazul Sinopec) si inca o data fara bonusuri, cel putin la nivel public (link din cache, mici probleme cu pagina forbes). Observam deja o tendinta in nivelul salarial oriental fata de primii patru executivi din lista.

7. State Grid. Shu Yinbiao ocupa pozitia de Executive VP al unei companii din domeniul electricitatii, ‘cu venituri mai mari decat PIB-ul Romaniei si angajati mai mulţi ca bugetarii romani’ (sursa din Romania, pentru amuzamentul si claritatea comparatiei). Shu s-a nascut in 1958 in Zhuozhou, provincia Hebei. Asa-i ca nu aveti habar despre ce spun aici? Daca doriti sa cititi un comunicat de presa in stilul epocii apuse la noi in 1989, dar pastrata vie in comunicarea guvernamentala, despre ce mai facea Shu acum cateva saptamani, va invit aici. Apropo de cine se misca mai bine in perioada curenta de criza, State Grid era in 2005 pe locul 40 in Fortune Global 500.

Salariu anual: Din pacate pentru consistenta postarii, nu am gasit nicio referire utila. Mai caut si, in functie de succes, vin cu un update.

8. Toyota MotorShinichi Sasaki este Executive VP al gigantului auto si, ca fapt divers, este cel mai bine indexat in Google la capitolul afirmatiilor despre problemele la acceleratie/franare ale Toyotelor. Sasaki s-a nascut la 18 decembrie 1946 si lucreaza, pe pozitii executive, la Toyota, din 2001. Mai important decat aceasta data este anul 1970, cand Sasaki s-a alaturat firmei Toyota ca simplu angajat. Iar asta spune multe despre sistemul organizational si de promovare a valorilor folosit in orient. Spre deosebire de omologii de la firmele vestice din acest material, si la Sasaki se vede o seceta acuta de informatii personale sau salariale.

Salariu anual: Desi aici am gasit informatii despre dividendele actionarilor, provizioane pentru reduceri de personal si plati compensatorii pentru demisii si pensionari, nu am ceva concret despre salariile executivilor. Aici sunt cateva barfe despre salariile muritorilor de rand din companie, in timp ce Forbes spune ca presedintele Board-ului castiga anual 1.277.831 euro. Poate servi ca nivel maxim, pentru comparatie, dar nu este obligatoriu sa fie highest earner.

9. Japan Post Holdings. Tomohiro Yonezawa este Executive VP al unei companii cu venituri de 204 miliarde de dolari si un profit anual de 4,9 miliarde de dolari. Putin mai mare decat al locului opt din aceasta lista.

Salariu anual: Datele despre Yonezawa sunt ermetic inchise. Yonezawa este, de altfel, genul de om pe care orice site de business care se respecta il are bine indexat, cat sa apara in primele trei pagini pe Google, cu nume, prenume, adresa sediului central si un profil in care toate campurile sunt goale.

10. Chevron. George L. Kirkland este Vice Chairman si Executive Vice President of Upstream and Gas, deci un secund doi-in-unu, cu atributii administrative si executive. In pozitia executiva este deja din 2005, iar din 2010 a primit si atributiile administrative. Kirkland, nascut in 8 august 1950, s-a alaturat grupului ce urma sa devina Chevron in 1974 si si-a facut mana, de-a lungul carierei, in cadrul Chevron Nigeria, intre 1992 si 1999. Ca sa intelegem ce inseamna Kirkland pentru Chevron, trebuie mentionat ca grupul Chevron a fost fondat in 1984, prin fuziunea Standard Oil of California si Gulf Oil. Kirkland are un masterat in inginerie civila, de la University of Florida.

Salariu anual: Potrivit BusinessWeek, valoarea totala a compensatiilor primite de Kirkland a ajuns, in anul fiscal 2010, la 12,3 milioane de dolari, echivalentul a 9,01 milioane euro la cursul actual.

Tragand linie dupa acest scurt top 10, am doua intrebari. Despre cate companii stiati ca fac parte din aceasta lista si de cati oameni mentionati mai sus ati mai auzit pana acum?


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: