15 minute de mizerie, prezentate de Bergenbier si sistemul medical

18 09 2011

Sa zicem ca, la un meci de fotbal oarecare, intre descultii de la Steaua si saracii de la Pandurii Targu Jiu, un fotbalist isi rupe glezna, undeva, la mijlocul terenului. Ca in tarile normale, te astepti ca imediat ambulanta sa fie pe teren si omul sa fie transportat rapid la spital. In tarile normale, am spus. Nu aici.

Aici, stadionul are o singura cale de acces pentru automobile, printr-un colt al stadionului. Doar ca la Ploiesti, unde s-a jucat meciul, ambulanta nu a putut sa intre pe teren timp de opt minute – in care un om zacea cu glezna rupta – pentru ca gura caii de acces era blocata de o uriasa cutie gonflabila Bergenbier. Opt minute au fost necesare pentru ambulanta sa ajunga dintr-un colt al terenului – in medie de 105 x 52 de metri – pana la mijloc. Sase stewarzi – din cate am vazut in imaginile de la TV, poate au fost mai multi – au calarit si tavalit cutia de Bergenbier in toate felurile posibile, doar-doar o avea loc si ambulanta sa intre pe teren. Cat de nesimtit poti sa fii, ca sponsor – pentru ca da, sponsorul a ales unde sa plaseze reclama – incat sa obturezi singura cale de acces spre teren si cat de nesimtit sa fii ca organizator incat sa accepti asta, stiind reglementarile internationale in fotbal? La raspunsul asta sa se gandeasca Steaua, in rol de gazda, si primaria Ploiesti, ca administrator – doua parti care in mod normal, deci nu neaparat si la noi, ar trebui sa plateasca fotbalistului toate cheltuielile de spitalizare si daune pentru neplacerile ce urmeaza cu siguranta in viitor.

Din punctul meu de vedere, Bergenbier se transforma dintr-un brand de bere proasta, intr-un brand de bere proasta la locul nepotrivit.

Dar asta e doar prima parte. Ca si cand a intrat ambulanta pe teren – BDT mi se pare, dar e posibil sa ma insel – au inceput cu adevarat glumele cu prosti. Pentru ca daca aia sunt cadre medicale specializate, merita doar sa zaca pe un teren cu glezna rupta si sa conteze pe ajutorul unor oameni fix la fel de competenti ca si ei.

Scenariu: om cu glezna rupta, la pamant, pe spate. Actiune: scoatem o targa inalta, cu roti. O coboram la minim, dar nu merge. Bagam targa inapoi in ambulanta. Scoatem o targa fata roti, clasica, cu manere. Nu suntem in stare sa o folosim, dupa ce o punem langa omul de jos pe lung, pe lat si pe diagonala. Nu se potriveste. O lasam acolo si mergem inapoi la ambulanta. Scoatem a treia targa, pe roti, ceva mai joasa. O lasam la minim, dar tot nu e suficient. Pana la urma il luam pe sus pe accidentat, mana de la mana, si il trantim pe targa. Sapte minute.

Dragii mei prieteni retardati din ambulanta, ridicatul unui om de la pamant, in caz de fractura, nu este ceva ce invatati undeva prin prima saptamana din aia 35 de ani de facultate pe care ii faceti? Sa nu va mai aud ca plangeti de foame, ca o meritati.

O singura mentiune. Au trecut cam 15 minute de cand am inceput eu sa fiu atent la viteza de reactie, in realitate au fost ceva mai multe.


Actions

Information

One response

12 10 2011
iuliansirbu

Ce chestie, chiar acum doua zile a trebuit sa-l mut pe unu de pe targa pe patul de spital. Si ce sa vezi? N-am putut sa cobor targa – era targa din ambulanta americana, daca e sa ma scuz. Se mai intampla, nu zice nimeni, dar cand esti si televizat, parca e penibil, zau asa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: