Si de sarbatori ne cantam esecurile

22 12 2010

Hai sa facem o analiza pe text, in dulcele stil clasic, ca am gasit ceva fix de sezon si tot imi spune lumea ca am tras chiulul de aici in ultima vreme.

Am plecat sa colindam
Domn, Domn sa-naltam
Cand boierii nu-s acasa
Domn, Domn sa-naltam

Ce intelegem noi de aici, in aceasta prima strofa a unuia din prea-vehiculatele colinde zilele astea? Ca inca din vremurile de mult apuse, romanul nostru abia astepta sa plece boieru’, sa  rupa usa la colindat. Practic, nu aveti de ce sa va mai mirati ca atunci cand pleaca sefii se duce dracu’ toata munca. Nu este nimic altceva decat o traditie din strabuni, cu care ne mandrim si pe care o cantam in fiecare decembrie. In caz ca aveti sefi expati, traduceti direct strofa asta, printati-o si lipiti-o pe usa lor de birou, ca sa ii ajutati sa inteleaga in ce ape se scalda. De altfel, la momentul liric al creatiei acestui colind, sfatul batranilor a avut de ales intre strofa de mai sus si Cand pisica nu-i acasa / Domn, Domn sa-naltam / Joaca soarecii pe masa / Domn, Domn sa-naltam. Din lipsa de argumente care sa detaseze una din variante, au dat cu banul si a iesit versiunea cu boierii, scor 4 din 7.

Si-au plecat la vanatoare
Domn, Domn sa-naltam
Sa vaneze caprioare
Domn, Domn sa-naltam

Inca un lucru neschimbat de cand lumea si pamantul la romani. Nicio masa fara carne. Si din nou observam radacinile adanc infipte ale gratarului, la pachet cu obiceiul de a manca pana crapa matele. Eu inteleg ca vanatoarea e ceva masculin, macho, dar aici iese cam pe dos. Ce au ales stramosii lui Tiriac sa vaneze? Caprioare. Doamne-fereste, sa nu fi casunat pe vreun mistret sau orice alt animal ce ar fi putut prezenta riscul de a lupta, musca sau rani. Trebuie sa tinem cont de licenta poetica si de infloriturile aduse de autor realitatii.  Doua babe gata oricand sa toarne boierului cine si cand a plecat la colindat zic ca n-ar fi fost nicio vanatoare – deh, comoditatea – ci doar doua gaini gatuite, din curtea vecina.

Caprioare n-au vanat
Domn, Domn sa-naltam
Si-au vanat un iepuras
Domn, Domn sa-naltam

Ei bine, dragii mosului, e o vorba: daca taceai, intelept ramaneai. Nu numai ca oamenii nostri au spart usa cand boieru nu era acasa, dar au plecat dupa caprioare si n-au vanat decat un #fail amarat de iepure. Daca ar fi fost de neam onest, constient de capacitati si incapacitati, ar fi zis ca au plecat la vanatoare, sa vaneze ciori. Astfel, daca veneau cu un iepure, se considera un succes. Dar noooo, au plecat urland in gura mare ca omoara caprioare, si evident ca s-au oprit la prima crasma, s-au facut lemn si s-au intors cinci oameni cu un iepure. Si hai sa fim seriosi, cine mai vaneaza iepuri in afara de Tiriac?

Sa faca din blana lui
Domn, Domn sa-naltam
Vesmant frumos Domnuluï.
Domn, Domn sa-naltam

E, ce avem pana acum? O sleahta de chiulangii grataragii incapabili si alcoolisti. Pai cum sa mearga toate astea fara atributul de baza – prostia? Ce om cu toata mintea acasa – presupunem ca si treaz – face vestmant frumos dintr-o blana de iepure? Adica nu stiu, ce au fumat oamenii aia si cata blana vedeau pe sarmanu iepure? Cu sau fara Foltene? Inteleg, esti slugarnic si pupincurist, spunand de 17 ori in 4 strofe Domn, dar nu-ti dai seama ca la socoteala finala, cand al’ de sus iti cere mai mult decat 17 vorbe, tu voi nu va prezentati decat cu o blana de iepure?

Asta si cu Miorita sa tot predam la gradinita si in clasele primare. Apoi sa ne dam de ceasu mortii ca suntem o natie de asistati.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: