Geografie

6 07 2010

Asta e harta Daciei. Cu maro sunt trecute apele.

Asta e harta Romaniei. Cu albastru sunt trecute apele.

Dupa cum vezi, de 2000 de ani apele sunt tot acolo. Marea e tot acolo. Raurile curg tot prin aceeasi matca. Cand ploua, apele se umfla. Cand se topesc zapezile, apele se umfla. Daca pe timp uscat scoti piciorul din curte si il bagi direct in apa, la timp de inundatii apa o sa iti intre in curte si o sa isi bage picioarele in tine. Apele nu pleaca nicaieri. Tu trebuie sa pleci, fie ca vrei, fie ca nu. OK? Thanks. Bye.

Advertisements

Actions

Information

5 responses

7 07 2010
LauraT

Oau, ce sictirit esti. Ai uitat totusi de schimbarile climatice din ultimele decenii, chiar secole. De faptul ca acum ninge in tari care nu avusesera vreodata zapada si ca se topesc ghetarii, de faptul ca acum avem tornade chiar si in tari precum Romania, unde nici nu se stia ce inseamna asa ceva. Uiti de multe. Dar probabil esti doar sictirit azi.

7 07 2010
silverwolf

Stai un pic, ca vorbesti din carti. Ninge in tarile in care nu a fost zapada, se topesc ghetarii, au fost schimbari climatice in ultimele secole. And your point is? Si comentariul tau referitor la faptul ca toate cursurile apelor au ramas nealterate de mii de ani este ca…? A, nu este, doar vorbeai pe langa subiect.
Vrei sa arati ca vezi the big picture dar iti scapa fix ce se intampla la noi. pune mana si cauta cele mai vechi asezari din Romania. Fa o corelatie intre varsta lor si astia 2000 de ani pe care i-am aratat pe harta, in care nu s-a clintit decat un pic Dunarea, pe canalul sapat de Ceausesti.
Mai e o chestie. Avem tornade si in Romania. Si asta in ce fel are legatura cu sau este o scuza pentru miile de oameni care dau la peste direct pe fereastra, fara sa se gandeasca poate ca apa aia o sa vina peste ei la un moment dat?
Probabil asa au zis si ei cand au auzit prognoza meteo. Ca aia de la TV sunt sictiriti azi. Si s-au culcat la loc, pe o ureche.

7 07 2010
LauraT

Ia si tu o gura de aer, atata agresivitate iti strica somnul 🙂 Daca te crezi cumva un mare inteligent pt. ca ai cautat pe google harta Daciei si harta Romaniei si ne-ai luminat tu unde sunt raurile, ca noi ni le vedeam fara tine, te inseli.
Este adevarat ca oamenii au intrecut masura, au luat tot mai mult din teritoriile virgine, au facut animalele sa se hraneasca direct din curtile lor; la fel si cu apele, si-au construit case cat mai pe malul apei, ca e la moda. La fel, e adevarat ca statul roman e un carnat care pt. o spaga in plus a aprobat constructii ilegale. Dar sictiritule, ce vreau eu sa zic e ca ploua mult mai rau decat in alte dati, ca vremea s-a cam dat peste cap si este stupid sa condamnam oamenii ca stau la 1000 de metri de Dunare. Acum 1000 de ani poate ca era un om la mia de kilometri. Populatia a mai crescut intre timp, s-au mai apropiat si ei de ape, de vulcani, de munti etc. Nu te mai da atat de destept, intotdeauna adevarul e undeva la mijloc. Hai pa.

7 07 2010
silverwolf

Ah. Sunt lezat. Vrei sa intram mai mult in detaliu? Intai au facut case in apropierea apelor din pura necesitate. vorbim de sute de ani in urma. Intre timp s-au schimbat nevoile si posibilitatile de a satisface aceste nevoi primare. Nu e nevoie sa stai cu fundul in apa ca sa ai apa potabila si peste. In ultimii opt ani, an de an, in mereu aceleasi zone, sunt inundatii. Mereu, aceiasi oameni si aceleasi case. Mereu aceeasi reticenta de a se muta doi kilometri mai sus.
Oricum, in lipsa de argumente imi dai dreptate.

8 07 2010
ionut.dmi

decat sa te muti, nu mai bine construiesti tu un sistem (eficient) de indiguire si de canale? sigur, e mai ieftin sa muti 3 tarani cu case de chirpici decat sa inalti un dig. dar, cu siguranta, te costa mult mai scump daca se inunda un santier naval si un combinat siderurgic care candva facea vreo 2% din PIB-ul unei tari de vite care nu au fost in stare sa fie prevazatoare.

btw, schimbarile climatice, topirea ghetarilor si restul bla bla conteaza si ele, chit ca se petrec la mii de km distanta de mine. pentru ca daca ploua excesiv in Germania, o parte din apa din Muntii Padurea Neagra va ajunge si la Galati

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: