8 martie

10 03 2010

In food-court, la Plaza, pe la un 19.30, ia un loc la masa din fata mea, in stanga. Isi da jos geaca groasa, de un gri cu negru patinat de timp, deformata probabil de mai multe ierni de purtat. Isi da jos si pulovarul alb, pe care vremea l-a facut usor crem, tocit si largit la maneci si la coate. Ramane intr-un tricou albastru cu Suedia, pe maneca stanga vazandu-se emblema Euro 2004, strans cu o curea maro cutata in niste jeansi urati – care se termina cu o pereche de sosete albe ce ies din niste pantofi negri uzati.

Are intre 20 si 25 de ani. E brunet, cu ten deschis, proaspat ras si tuns. Isi scoate pe masa o sticla mica, de plastic, de Neumarkt, banuiesc ca de 0.33. Cea mai ieftina bere, care nu cred ca trece de un leu sticla. Se uita la sticla. Isi fixeaza privirea pe masa. Isi strange degetele in pumni. Ridica ochii si tinteste un punct fix, undeva in cupola mall-ului. Ramane pe ganduri cateva minute. Desface capacul berii. Ia dopul intre degete si ramane din nou cu privirea blocata. Isi frange degetele mainilor. Ceva il macina. Ia prima gura de bere.

Trec inca zece minute. Scoate un telefon. Nu aud decat “Buna…  Sunt in oras…  Vroiam sa te intreb daca vrei sa iesi… da… da… da… inteleg… da… OK, nu-i nimic… pa”. Priveste trist undeva spre stanga. Pune telefonul pe masa. Nu misca deloc. Ia dupa cateva minute a doua gura de bere. Incepe sa se joace cu eticheta. Rupe o bucata mica. O plimba intre degete.

Brusc, se ridica de la masa. Geaca si pulovarul sunt inca pe scaun. Merge grabit cinci metri in spate pana la primul cos de gunoi si arunca bucata de eticheta cu care se juca. In jurul lui, la alte mese, tavi cu munti de resturi de la KFC si Mac.

Revine la masa. Isi framanta mainile. Privirea tot pierduta. Ia telefonul. Suna. “Salut… Sunt in oras…Vrei sa iesi?…A… iesi cu prietena in seara asta… da… da…da, nicio problema… pa”. Pune telefonul in buzunar. Pune ambele maini pe sticla de bere. Priveste in gol.

Trec inca 15-20 de minute de nemiscare tacuta. Se ridica, isi pune pulovarul si geaca pe el, baga sticla de bere in buzunar si merge incet spre dreapta. Se opreste catre Mezzo di Pasta. Langa el, un banner roll-up mare cu un meniu la doar 9,99 lei. Ii vad spatele si vad fata omului din spatele tejghelei. Se vede ca vanzatorul e surprins si fata ii arata un pic de compasiune. Omul cu pastele da o data din cap in semn de “nu”. Inca o data. Si inca o data. Apoi da din cap ca un salut de despartire si pare sa aiba o mina trista.

Douazeci de minute mai tarziu trec prin fata unui magazin Leonardo si il vad inauntru. Incetinesc si ma uit un pic. E la un raft de pantofi de dama. Pretul este scris mare: 49,9 lei. Ia un pantof in mana. Se uita la el. Il cantareste. Se uita in jos. Duce mana la buzunar. Se uita dupa ceva in buzunar. Se uita la pantof, apoi in jos si in cele din urma il pune la loc in raft. Imi reiau mersul si dispare definitiv din campul vizual.

De ce toata povestea asta? Pentru doua idei. Sunt intotdeauna alti oameni care au probleme mai mari decat ale tale. Si in timp ce ne plangem, vaitam, ofticam ca am stat zece minute in plus in trafic, ca nu ne merge mail-ul sau ca avem o eroare de conexiune la wireless, uitam sa invatam sa fim un pic mai fericiti.

Un om singur, cu posibilitati modeste, razbate cateodata intr-un mediu in care nu se misca natural. Il vezi ca merge greu si nu il ajuti. Dar iti dai seama ca te ajuta pe tine, fara sa isi dea seama, sa vezi viata altfel.

Advertisements

Actions

Information

4 responses

11 03 2010
Dana

Am vazut “filmul” in fata ochilor. Expresiv. Simplu. Multumesc!

12 03 2010
dAImon

trist actor, si-a gresit settingul .. locul e undeva intr-o bodega de cartier, nu in mall.

si o tigara cu o fatuca din zona tot ar fi impartit frateste.

2 06 2010
Catalina

Vad asta la tot pasul…

3 06 2010
tavya

Mersi pentru concluzie
E timpul sa fim deschisi fericirii, pt ca e chiar langa noi 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: