Stie cineva ce este un jurnalist?

22 12 2009

Eu unul sunt dezorientat. Credeam ca am lucrat aproape cinci ani ca jurnalist, insa in contextul actual nu mai pot spune decat ca am lucrat in presa. Interviuri, conferinte, teren, alergatura, analize, stiri, articole, brefe, paginat, editare, BT, DTP, telefoane, pagini, cerneala, deadline, intalniri, reportofon, baterii, casete, mailuri, editoriale. Astea sunt reperele mele in perioada in care am lucrat in presa.

De ce fac atata caz pe tema asta? Hai mai intai sa vedem de unde pornim:

JURNALÍST, -Ă, jurnaliști, -ste, s.m. și f. 1. Ziarist(ă), gazetar(ă). 2. Vânzător de ziare. – Din fr. journaliste.
Sursa: DEX ’98

Si sa intram in subiect. Daca Mircea Badea este jurnalist, eu nu am nicio legatura cu meseria asta. Nu vreau sa am nicio legatura cu un post macar tangent cu Mircea Badea. Pot sa enumar fara sa stau pe ganduri zece jurnalisti buni. Foarte buni. De care Roxana Gramada, care s-a ocupat de proiectul Zece pentru Romania si Melania Medeleanu si Mihai Tatulici, care au prezentat mizeria de emisiune, nu au auzit. Pentru ca jurnalistii, din cate stiam eu, sunt mai ocupati sa creeze continutul ziarelor, aparand in prim plan doar cu semnatura. Iar oamenii care au gandit (sic) emisiunea par a nu ii cunoaste decat pe cei care apar la televizor sau prezinta emisiunile.

Domnii mei, calitatea de cititor de prompter nu inseamna jurnalism. Domnii mei, a fi vorbitor de serviciu la un talk show nu inseamna jurnalism. Si domnii mei, a avea o emisiune bazata pe injuraturi si invective nu inseamna ca esti jurnalistul anului.

Imi este mie rusine de rusinea voastra de a promova drept jurnalistul anului un biet circar ieftin, al carui singur merit este introducerea in uzul curent al subnutritilor intelectual a cuvantului ciumpalac. Imi este mie rusine de rusinea voastra de a fi refuzati la premiera chiar de Mircea Badea, care – surprinzator? – stie ca nu este jurnalist.

Doamna Gramada, fara nicio gluma referitoare la nume, deschideti un ziar sau o revista, preferabil nu una de shopping. Doamna Medeleanu, lasati prompterul la o parte si cititi si altceva decat Click. Domnule Tatulici, coborati de pe calul alb si stati o jumatate de zi intr-o redactie. Poate faceti cunostinta si cu jurnalistii. Nu vrem ca Zece pentru Romania sa fie si anul viitor – daca va mai exista televiziunea organizatoare – o parada a penibilului, nu?

Hai sa schimbam vechea garda de brontozauri pareristi cu oamenii care merita.

Advertisements

Actions

Information

5 responses

22 12 2009
Emilian Nedelcu

Pentru cei care nu stiu – eu n-am stiut – nominalizatii pentru cei mai buni jurnalisti ai anului 2009 sunt Emil Hurezeanu, Mihai Gâdea, Marius Tucă, Radu Moraru, Gabriela Vrânceanu Firea, Robert Turcescu, Ion Cristoiu, Cristian Tudor Popescu si Andreea Esca

Castigatorul a fost, cum ai spus si tu, Mircea Badea. Refuzul lui mi se pare un gest normal si nu ma surprinde cu nimic. Spre deosebire de tine, ii urmaresc emisiunile lui Badea, care a spus in nenumarate randuri ca nu se considera jurnalist si nici nu vrea sa fie unul.

Am o nedumerire: de ce se acorda premiile numai celor consacrati? Nu vreau sa intru in polemica aici, daca cei nominalizati sunt jurnalisti sau nu, daca sunt buni sau nu. Nu fac decat sa observ ca intotdeauna premiile se acorda doar celor care nu mai au nevoie de ele.

22 12 2009
secmerean

salut

e deja o poveste veche – http://secmerean.wordpress.com/2007/11/15/printre-vedete/

de unde rezulta ca nimic nu au invatat cei mentionati de tine

stai sa vezi cum e si in pi-ar 🙂

zi buna si cu spor

22 12 2009
sicktired

@emil Reiau ideea. Este vreun ‘jurnalist’ printre cei nominalizati? Cu atat mai mult vad ca se premiaza doar cei care stau mai mult pe sticla decat printre hartii.

@eugen Da, naravul se schimba greu. Sau deloc. Merci, si tie.

22 12 2009
Emilian Nedelcu

Eram cu tine, nu contra ta 🙂

22 12 2009
silverwolf

nu te-am contrazis nici eu. pace si prietenie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: