Solutii pentru Metrorex

18 11 2009

Mai intai, cateva cifre cheie despre Metrorex:

  • 4.500 de angajati
  • 31 octombrie, expirarea contractului colectiv de munca
  • 1.600 lei, salariul mediu net
  • 49 statii
  • 66,95 kilometri de cale dubla
  • 50, numarul aproximativ al garniturilor de metrou

De ce toate aceste cifre? Ca sa vedem inutilitatea si lipsa de eficienta a structurii organizatorice. Ce vor oamenii de la metrou? Salarii mai mari. Pe ce se bazeaza in solicitari? Pe forta, impactul asupra traficului din Bucuresti si deloc pe utilitate si productivitate.

Sa facem un calcul. Metroul circula 18 ore pe zi. Taiem asta in trei ture a cate sase ore, cu doi conducatori pe fiecare tren. Avem asadar aproximativ 300 de angajati care conduc trenurile.

Raman 4.200. Ce facem cu ei? Sa trimitem 250 la sediul central, pentru hartogarie, sistem IT, administratie si alte alea. Mai dam inca 250 la depouri, cate cinci pentru fiecare tren, sa faca mentenanta. Suficient.

Tot mai raman 3.700. Hai sa mai dam 700 la mentenanta sinelor. Vin mai mult de zece oameni responsabili cu un kilometru.

Si tot mai avem 3.000. Cate statii sunt in Bucuresti? 49. Adica mai mult de 61 pentru fiecare statie. Punem cate trei ture a sase ore la trei casierii. Adica ocupam noua oameni. Din restul de 52 luam zece sa schimbe becurile si zece sa faca un pic de curatenie – desi asta nu se vede. Si tot mai raman 32 de oameni per statie care o freaca in stil mare.

Acum venim cu solutiile pentru Metrorex:

  • 32 de oameni care o freaca, inmultit cu 49 de statii, inseamna 1.568 de capete zburate in somaj, sa isi gaseasca de lucru undeva unde e mai util. Deci o treime din totalul de angajati dispare si se face mai lejera si presiunea pe costuri.
  • Cumparam un sistem automat de ticketing. Platim mai mult la inceput, dar in maxim sase luni se amortizeaza investitia si intram in randul tarilor civilizate, in care nu stai fata in fata cu o cucoana gretoasa la coada la cartele. Dam afara cate noua oameni din fiecare statie. Adica scapam de inca 441 de paraziti. Cu 2.500 de angajati in loc de 4.500, parca deja metroul se misca mai suplu, financiar vorbind.
  • Stiti chinezii aia din constructii? Punem pariu ca sunt in stare sa invete cum se spune “Atentie se inchid usile” si sa conduca o rama pe sub pamant in linie dreapta intre doua statii? Salariul mediu ANUAL este, in Shanghai, de 2.200 de dolari americani. Adica 6.295 de lei pe an, echivalentul a 524,5 lei pe luna. Si daca ii chemam in Romania si le dam cu 50% mai mult decat in China, ne costa fix jumatate din salariul mediu net al angajatilor Metrorex. Deci 50% din salarii sunt scutite. Si oamenii astia mai stiu si sa schimbe un bec si sa dea cu mopul si nici nu le este rusine sa MUNCEASCA pentru banii pe care ii castiga, cum se intampla in randurile trantorilor de la Metrorex.

De ce NU o sa vedem asa ceva? Pentru ca urmeaza alegerile si decat sa aduci o mana de chinezi care nu au drept de vot, mai bine tii 4.500 de lepre in posturi si iti asiguri atat votul lor cat si al familiilor si al celor saispe puradei turnati in pauzele de iesit din subterane.

De ce stai in metrou cate cinci minute pe loc intre Muncii si Dristor? Pentru ca in capat e loc de doar doua trenuri care sa zaca degeaba si Metrorecsii se intind la o tigara, uitand ca trebuie sa mai si plece la drum. Prostii din vagoane asteapta fara sa comenteze. Daca ar fi loc de sapte metrouri in capat, la Dristor, punem pariu ca ar zace degeaba sapte trenuri?

Mars cu greva voastra!

Advertisements

Actions

Information

15 responses

18 11 2009
raduaugustin

Sper din tot sufletul sa ii dea toata lumea in judecata, de la publicitari la furnizori,etc. Si apoi sa mergem si noi sa facem greva pe peroane, sa stam fara sa urcam in metrou, sa nu mai platim, sa vada si ei cum te simti cand pierzi cateva sute de mii de ron zilnic.

18 11 2009
sandu ionut

bine gandit…

18 11 2009
Blog Digest » deea // supermagnet

[…] Solutii pentru Metrorex “Salariul mediu ANUAL este, in Shanghai, de 2.200 de dolari americani. Adica 6.295 de lei pe an, echivalentul a 524,5 lei pe luna. Si daca ii chemam in Romania si le dam cu 50% mai mult decat in China, ne costa fix jumatate din salariul mediu net al angajatilor Metrorex. Deci 50% din salarii sunt scutite. Si oamenii astia mai stiu si sa schimbe un bec si sa dea cu mopul si nici nu le este rusine sa MUNCEASCA pentru banii pe care ii castiga” […]

18 11 2009
flaiu

nu pot sa spun decat “Amin!”

18 11 2009
mihai

argumentul ar fi ok daca preturile in RO ar fi la fel ca in Shanghai, insa nu sunt. Raportul e similar, probabil.

18 11 2009
alina

sunt de acord cu o completare nu numai la Metrorex sunt astfel de oameni ci peste tot… problema e ca sunt multi si trag totul dupa ei in lenea si lacomia lor, vor bani dar pe ochi frumosi, freca menta la greu si iau salariul si cum se iveste putin de treaba gata vreau marire nu vezi cat muncesc…
Sunt de acord sa nu li se mareasca nimic si sa facem greva sa nu mai aiba incasari sa vedem atunci…S-au obisnuit toti una doua gata greva monopol

18 11 2009
alina

Da mai dar aia muncesc nu o freaca ca romanu nostru pe la toate colturile…fuge de munca ca de ciuma

19 11 2009
Tudor. Arthur Tudor

O corectare, d la Herr Berceanu: SALARIUL MEDIU NET e de 2.600 RON !
Cel BRUT 3.600!
Ar trebui marite salariile celor care lucreaza in tunele si la sine, practic EI sain cei care sa functioneze liniile ! Si ar merita marire pentru conditiile in care lucreaza! restu, vorba voastra: “eficientizati” si invatati sa nu ceara mai si mult, inconditiile in care METROREX are subventii intre 50 si 75 % !!! Deci, tot din banii nostri! Bun articol, la oniect si concis! Bravo!

19 11 2009
Tudor. Arthur Tudor

ERATA: …ei sint cei care fac sa functioneze sinele… 😀

19 11 2009
MaTr3o

“Mars cu greva voastra!”

deci te-ai pisat pe ei grav. FELICITARI! imi place atitudinea asta.

19 11 2009
Vali

Cum le stii tu pe toate neicusorule!?

Penibil.

19 11 2009
silverwolf

11 comentarii si doar un prost. Eu zic ca e o rata destul de buna 🙂

23 11 2009
cernea

si daca una dintre “cucoanele gretoase la coada la cartele” ar fi fost sa zicem ..mama /sora ta ce te faceai ? ..lasai un procent de le tine … cereai mulatre in loc de asiatice …

25 11 2009
Mar

Vali: daca nu fii cu contraargumente tu esti penibiliul

9 03 2010
N-avem ce face aşa că cerem bani « Lăzărescu's

[…] în buzunare. Vreţi bani mai mulţi? Ce-ar fi să disponibilizaţi nişte oameni, că şi aşa numărul lor e absurd? Restul românilor, care câştigă de două ori mai puţin, ce-ar trebui să facă? […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: