Telefonul fara fir

26 05 2009

In copilarie era un joc ce implica mai multi oameni. Se pleca la un cuvant, trecea din ureche in ureche si in final iesea, in general, o prostie fara nicio legatura cu ideea initiala.

Am luat o bucata de text din Reuters, pe care am dat-o cuiva la tradus in romana, fara sa ii spun sursa. Traducerea am luat-o si pasat-o altcuiva, cu rugamintea sa imi transpuna textul inapoi, in engleza. Ce a rezultat, din nou, in romana, si tot asa.

Textul initial a fost asta:

Hewlett-Packard Co, the world’s largest PC maker, is recalling 15,000 laptop batteries distributed in China because of a danger they could overheat, China said on Tuesday on its quality inspections web site.

Si ce a urmat este aici:

HP, cel mai mare producator de PC-uri la nivel mondial, recheama in fabrica 15.000 de baterii de laptop, care au fost distribuite in China. Acestea sunt in pericol de a se supraincalzi, potrivit informatiilor de pe site-ul organizatiei de inspectie a calitatii din China.

HP, the world’s largest PC producer, is recalling into the factory 15.000 laptop batteries delivered in China. The batteries are likely to be overheating, according to the information posted on the quality inspection organization from China.

HP, cel mai mare producator de PC-uri din lume, va retrage de pe piata chineza 15.000 de baterii pentru laptop. Potrivit organizatiei chineze insarcinata cu inspectia calitatii produselor, bateriile respective sunt predispuse la supraincalzire.

HP, the worldwide biggest PC producer, will recede from the Chinese market 15.000 laptop batteries.According to the chinese organization commissioned with inspecting the quality of products, those batteries are predisposed to overheating.

HP, cel mai mare producator global de PC-uri , va retrage de pe piata chineza 15 000 de baterii pentru laptop-uri. Organizatia chineza responsabila cu inspectia calitatii produselor sustine ca acele baterii sunt predispuse la supraincalzire.

HP, the world’s largest PC producer, will withdraw 15.000 laptop cells off the Chinese market. The Chinese organization responsable with inspecting the quality of the products sais that those batteries could overheat.

Acum, inapoi in varf. Seamana cu paragraful initial? Seamana. Este aceeasi idee? da si nu, cam cat diferenta dintre recall si withdraw. Ca parafrazare, continutul este similar. Daca vorbim la nivel de citat, rezultatul este insa dezastruos. Chiar daca au tradus oameni care nu sunt deloc straini de engleza, fiecare are modul lui de a vedea si interpreta cuvintele.

Unde bat? Comunicarea trebuie pastrata, cat de mult posibil, in limba ei. Sunt oameni in PR care traduc comunicatele companiei-mama si le trimit in romana. Se poate pierde un pic din inteles de aici. Sunt publicatii locale de limba engleza sau cu pagini in limba engleza, care iau comunicatele traduse in romana si le re-convertesc in engleza. Se mai pierde inca un pic din sens, iar citatul nu mai seamana cu cel initial, odata readus la aceeasi limba. Comunicatul adaptat trebuie trimis, parerea mea, la pachet cu cel original.

Nu este doar un aspect de PR, aceeasi idee este valabila si pentru un jurnalist care citeaza un vorbitor de engleza. Care isi traduce ideea in romana in ziar. Ziar care poate avea o pagina de engleza, facuta de alti oameni, care pentru acuratete, ar trebui sa aiba acces la materialul brut, initial, nu la retroversiune.

Advertisements

Actions

Information

One response

29 05 2009
CRM review

e corect ce zici, insa dincolo de engleza oamenii de care vorbesti ar trebui sa stapaneasca si termenii din industria respectiva, de fapt de aici provin cele mai multe situatii comice

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: