Pana unde ocrotim tiganii?

21 10 2008

Comunicat de marti al biroului local al Comisiei Europene:

„Statistici recente ale organizaţiilor europene care militează pentru drepturile rromilor susţin că speranţa de viaţă a unui rrom este, în medie, cu 10 ani mai mică decât a restului populaţiei din Europa. Rromii trăiesc nu doar mai puţin, ci şi mai prost, căci procentajul şomajului în rândurile lor este de 90%! Unii trăiesc în închisori, iar când ies de acolo îi aşteaptă o lume în libertate care refuză să le acorde o a doua şansă.

Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi a iniţiat un proiect de reeducare şi reinserţie socială a rromilor care să-i ajute să-şi găsească mai uşor un loc de muncă atunci când ies din închisoare. Este primul proiect de reinserţie socială iniţiat în România şi constă în învăţarea unei meserii, de tâmplar sau croitor, precum şi în însuşirea unui vocabular şi a unui comportament civilizat, care să-i ajute la interviul pentru angajare. Proiectul a costat 30.000 de euro şi este susţinut cu bani europeni (finanţare PHARE).”

Sunt foarte curios pana unde merge aceasta fatada a egalitarismului si aceasta scoatere in afara jocului a xenofobiei. Ma intreb daca doamna, domnisoara sau domnul care a scris acest comunicat a trecut vreodata printr-o sau pe langa o gasca de tigani. Nu, eu nu le spun rromi. Oare cand a trecut pe langa ei a avut un impuls sa ii ocoleasca, sa isi duca mana la geanta sau sa isi apese tare buzunarul in care tine telefonul sau portmoneul? Sincer, eu sper ca da. Pentru ca daca nu, inseamna ca fie a venit dintr-o lume de vis, fie si-a pierdut orice instinct de autoconservare.

Una e sa fii fals in scris, din spatele tastaturii, propagand mesaje pacifiste, si alta e sa fii furat, batut sau injurat de aceasta etnie din pacate conlocuitoare si, mai rau, mult mai prolifica decat sporul demografic al oamenilor care merita.

Advertisements

Actions

Information

4 responses

22 10 2008
Magik

pai si…ce sa le facem? adica ok, si eu imi tin geanta mai cu atentie cand trec pe langa tigani (da, tigani, ca rromi e o inventie stupida), dar asta nu inseamna ca trebuie lasati de izbeliste, ci dimpotriva. Intrebarea esentiala este: crezi ca cei 30.000 de euro ar fi fost mai bine cheltuiti altfel?

22 10 2008
silverwolf

Da, in loc de ajutoare pentru tiganii care ocupa oricum un loc preferential, chiar daca nu il merita sau nu au capacitatea de a face fata, din scoala generala si pana in facultate, sa ii imparti ca bursa pentru niste studenti mai spalatei, care se gandesc intai la viitorul lor decat la banii si bunurile altora.

22 10 2008
Magik

ok, si ajutam 10 studenti, in loc de 100 de tigani care, in cazul in care nu vor fi ajutati, vor ajunge sa fure din gentile a 1000 de fosti studenti “spalatei”…care intre timp au reusit sa castige un pot bine platit (optimismul e incurabil, stiu) si care se vor feri ded cei 100 pomeniti…parerea mea 🙂

22 10 2008
silverwolf

Sau poate ca nu invatam sa nu ne mai ferim, macar pe principii numerice. Dar mai e de munca aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: