Hello Budapest, hello Romania!

8 08 2008

Cam asa incep majoritatea concertelor tinute la Bucuresti de semianalfabetii mai mult sau mai putin talentati in ale muzicii, cu mari carente in ale geografiei. Am tot inghitit confuzia asta pana la concertul lui Lenny Kravitz, cand drogatul mi-a pus capac si m-am dus sa vad ce e asa de similar in Budapesta cat sa il incurci mereu cu Bucurestiul. Sau mai degraba invers.

Transportul. Prima chestie te loveste imediat de la aterizare. Chiar exista aeroporturi mai mici decat Otopeni. Ferihegy, principalul aeroport din Ungaria, e un pic mai mare decat doua garsoniere, fix cat sa incapa un avion pe pista si al doilea pus pe avarii, cu o roata pe trotuar, pana se elibereaza un loc. Pana in Budapesta insa ai deja o surpriza. Drumuri. Cu de la doua benzi pe sens in sus. Fara gropi. Traficul nu este o problema, zic eu. Ungurul care a facut pe soferul zicea altfel. In afara de faptul ca nu am stat niciodata mai mult de o tura la fiecare semafor, omul cand vedea ca are mai mult de cinci masini in fata se panica si se scuza, ca e rush hour. Ii dau o speranta de viata de 500 de metri la noi pe Mihai Bravu la noua dimineata. Ca parc auto, sunt cel mult la acelasi nivel cu noi. Atat cantitativ cat si calitativ. Ca fapt divers, singura masina care iti sarea in ochi in parcare la Ramada, pe malul Dunarii, era un Audi R8, cu numar de Bihor.

Preturile. La fel ca la noi (unde la noi inseamna in Bucuresti), cu diferenta ca salariul lor minim este dublu fata de al nostru. Cu cat te apropii din centrul Pestei spre Dunare, aceeasi regula aplicandu-se si pentru Buda, cu atat sar preturile practicate in baruri sau terase. Ajungi de la un cuminte Heineken de 500 de forinti, mai mult sau mai putin sapte lei, la 1.500 – 2.000 de forinti pe malul Dunarii, la piciorul podului, cu o vioara in surdina si un decor cosmopolit. Aproape orice si aproape oriunde se poate cumpara direct in euro, chiar daca inca nu au adoptat oficial moneda. Bineinteles, ca doar si ei sunt de-ai nostri, la un curs cat mai avantajos pentru vanzator, marja de teapa mergand pana la 30%.

Unguroaicele. Dezamagire in tabara oaspetilor. Un mare fas. Se pare ca generatia McDonald’s (Burger King mai exact la ei) a inflorit mult mai devreme, fiind la mare moda curul mare si celulita in floare. Trasaturi dragute – nem, picioare lungi – nem, curve – ighen, pe toate gardurile. Am numarat doua care se apropiau cu un succes discutabil de conceptul de slabute in trei zile. Si daca am intors capul dupa cineva a fost pentru poloneze sau asiatice. Pe de alta parte e si o confuzie, unguroaicele fiind pana la urma cunoscute pentru libertinism mai mult decat frumusete. De altfel principala afacere de week-end este prostitutia, fie mascata ca strip-club, cu texte gen Hi guys, big beers, big boobs, free taxi ride home, fie directa, cand ea vine la tine zambind si iti spune Hello, sex?

Curatenia. Nu-i. Fix ca la noi acasa. Flegme, muci, chistoace, jeg, hartii si pahare printre palate, cetati, muzee si monumente care merita o soarta mult mai buna. Pasajele sunt pline de aurolaci, iar cersetoria se practica in intersectiile cu aflux de turisti in cele mai diverse moduri, de la inghititori de flacari pana la fetita cu vioara sau contorsionistii. Orasul respira arhitectura si stil, dar respira cam greu prin porii imbacsiti de praf si lipsa banilor necesari unei restaurari.
Budapesta in imagini

masti.JPG
Mostenirea sovietica, sau alt mod de a vinde suveniruri decat cu ii colorate si bate de baseball.
burger-king.JPG
Dovada ca religia trece prin stomac, sau omagiu adus intaiului mancator de hamburgeri.
dallas.JPG
Duelul titanilor. Dallas langa Familia Guldenburg. Blast from the past.
playboy.JPG
Playboy, sau cum sa iti inveti fetita de mica cu viata. Azi un penar si un creion, maine un examen oral.
boschet.JPG
Aurolacii lor sunt mai tari ca ai nostri. Pres la intrare, pitic de gradina si aspirator. Pentru o viata mai buna.

Advertisements

Actions

Information

2 responses

29 08 2008
Aia Mica

F tare, domne’!
Auzi, da’ astia de la Playboy nu-s sanatosi?

29 08 2008
silverwolf

Dimpotriva, isi recruteaza ‘colaboratorii’ inca din frageda pruncie. Cum crezi ca a ajuns Hef unde e acum? 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: